Claire Klingenberg

Apr 23, 20202 min

KZ: Příliš mnoho informací 1 - U jiných se chyby nacházejí lépe

Podkategorie kognitivních zkreslení U jiných se chyby nacházejí lépe zní naprosto samozřejmě. No ano, kognitivní zkreslení nejsou tajnou věcí jen pro zasvěcené, mnohé principy z nich jsou nám známé, jen si neuvědomujeme, že je někdo přesně vysledoval a nazval. Nadcházející zkreslení mají sice zvláštní názvy, ale jejich podstata pro vás nebude nic nového.

A. Naivní realismus
 
Naivním realismem se nazývá naše mylná představa, že my jsme z naší podstaty více racionální a ve všem více informovaní než ti kolem nás. Tedy, vidíme svět bez předsudků a objektivně. Očekáváme, že ostatní dojdou k stejným závěrům jako my, pokud jsou vystaveni stejným informacím a racionálně je zpracují. A pokud k nim nedojdou, jsou ignorantští a/nebo iracionální a/nebo plni chybných předporozumění. Přestože toto někdy nastat může, pokud jsme takto defaultně nastavení, uniknou nám chvíle, kdy se opravdu mýlíme a je na nás, abychom přehodnotili svůj názor.
 

 

B. Naivní cynicismus
 
Naivní cynicismus stojí na představě, že nemáme žádné předsudky/chybná předporozumění. Pokud s námi někdo nesouhlasí má předsudky/chybná předporozumění, která vycházejí z jejich sebestředného vnímání světa. Řadí se do něj i představa, že ostatní jsou více egoističtější než my a narozdíl od nás, spíše jednají ve vlastním zájmu. Podobně jako některé další kognitivní zkreslení, tato tendence lidského myšlení je sledována i v kontextu behaviorální ekonomie.


 

C. Zkreslení slepého bodu

O tom, že všichni máme slepý bod jsem se zmiňovala v článku Základní metody manipulátorů. V kontextu kognitivních zkreslení se slepým bodem myslí to, že sice můžeme skvěle vystopovat předsudky, chybná předporozumění a zkreslení u ostatních, ale nejsme schopni si uvědomit (nebo přijmout), že i my jím podléháme. Proto, jak dokola opakuji, první krok ke kritickému myšlení je práce na vlastní osobě a mysli.

840
5