top of page
  • Writer's pictureClaire Klingenberg

ADE 651 - Víra ve fungování virgule může být smrtící




Každá dezinformace škodí

Když říkám, že každá dezinformace může být škodlivá, nebezpečná, případy jako tento, jsou ty, které mám na mysli.


Běhání po zahradě a terénu s virgulí samozřejmě škodlivé není. Člověk má pohyb, je na čersvtém vzduchu...


Problém nastává, když věřím, že virgule opravdu fungují. Když se přesvědčím, že se s nimi dá hledat nejen voda, ale i dráty (to je taky proud) a když dráty, tak i výbušniny.


ADE 651

To je to udělátko, které jste viděli na prvním obrázku. Jedná se o "detektor výbušnin" z Británie.


Výrobce je Advanced Tactical Security & Communications Ltd (ATSC), což samozřejmě zní, že jsou pokročilí a taktičtí.Hlavní vynálezce Jim McCormick, bývalý policista, se inspiroval americkým Quadro Tracker Positive Molecular Locator, který byl na trhu v 90. letech, ale byl stažen po federální žalobě.


Vládní smlouva

Jim McCormick získal povolení od britské vlády nabízet svůj produkt ke koupi jiným zemím v rámci nabídky britského vojenského vybavení.


Írácká armáda a policie uzavřeli s McCormickem smlouvu, nejdříve na 800 kusů v roce 2007 a pak na dalších 700 kusů v roce 2008.


Celkově zaplatili 52.000.000GBP.


Začali virgule užívat na kontrolu aut vjíždějících do Bagdádu a na checkpointech po celé zemi.


Konzervativní odhady jsou, že tato nedostatčná konrola zapříčinila 2000 úmrtí.


Kdo to odhalil?

Caroline Hawley a Meirion Jones, redaktoři BBC, v lednu 2010.


Jejich práce vedla k ukončení smlouvy ATSC s britskou vládou v roce 2010.


Íráčané ale přesvědčeni nebyli. Obzvlášť hodnostáři a politici, kteří stáli za koupí ADE 651 odmítali slyšet, že je přístroj nefunkční. Dokonce Major-General Jihad al-Jabiri říkal, že rozumí bombám lépe, než kdokoliv na světě a proto ví, že ADE 651 funguje.


Zůstali v užívání a spekuluje se, že jejich neúčinnost přispěla k šíři bombových útoků v karradské oblasti Bagdádu v roce 2016. Ná základě toho írácký premiér Haider al-Abadi v tom roce zakázal užívání ADE 651.


Dohra

ADE 651 byl prodán do těchto zemí:

Alžírsko, Bahrain, Bangladéš, Gruzie, Indie, Írán, Kenya, Nigérie, Katar, Rumunsko, Tunisko, Saudská Arábie, Sýrie, Spojené Arabské Emiráty a Vietnam.


Tyto virgule byly užívány i mexickými vojáky. tam se dělili o jednu, kterou koupili za 60.000USD. Belgická drogová policie je užívala na hledání drog. V Pakistánu je užívali na letišti při kontrole pasažérů.


V roce 2013 byl Jim McCormick odsouzen na 10 let za podvod.


Vaše komentáře

Žádám vás, abyste pozdrželi komentáře na inteligenci osob, které toto nakoupili. Přeci jen, prodej zprostředkovala britská vláda a bylo na místě se domnívat, že to mají ověřené a že nepodporují nefunkční krám. Bohužel tomu tak nebylo.


Samozřejmě komentáře na inteligenci osob, které pokračovali v užívání, jsou na místě. I když spíše než o inteligenci, jde o jejich ego, neschopnost si přiznat zodpovědnost za tuto chybu, nechtít ukázat, že se nechali nachtytat a nechtít ztratit respekt.


Zdroje a další info

26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page