top of page
  • Writer's pictureClaire Klingenberg

Čtecí čtvrtky #2: Strkat si yoni vajíčko do vagíny stále není dobrý nápad

Updated: Mar 5, 2021


GOOP původně vznikl jako lifestylový blog herečky Gwyneth Paltrow. Postupně se z něho stal web prodávající předměty, které dle tvrzení Paltrow mají mít různé očistné či ozdravovací a uzdravovací účinky.


V roce 2017 se jako nový produkt GOOPu objevilo tzv. jade egg, nefritové vejce, jadeitové vejce, u nás známé pod názvem yoni vajíčko. Yoni vajíčko má, dle GOOPu a později dalších prodejců jedoucí na vlně jeho popularity, balancovat ženské hormony, srovnat menstruační cyklus, probudit ženskou energii, obnovit přístup k moudrosti, intuici a kreativitě a posílit pánevní dno. To poslední tvrzení je jediné pravdivé, ovšem narozdíl od pomůcek k tomu vyloženě vyvinutých a testovaných a s neporézním povrchem, může užívání yoni vajíčka vést k zdravotním komplikacím, obzvlášť pokud se dodržuje prodejci doporučované celodenní a celonoční nošení.


Paltrow už svými předchozími tvrzeními o vaginální napářce (ve skutečnosti napářka vulvy) spustila popularitu užívání postupů, které ohrožují zdraví žen. A ač gynekologové od jejích nepodložených, často prokazatelně závadných, rad odrazují, koktejl propagace těžící z nefeministického ezofeminismu, z zvráceného užívání termínů jako "empowerment" a "obnovení vlastní sexuality", z slávy herečky, ale i z mezer v komunikaci mezi lékařskou komunitou a běžnými lidmi, obzvlášť ženami, má pořádný říz.


Jedním z nejhlasitějších kritiků a odhalovačů zkreslených až vyloženě lživých informací, které Paltrow a GOOP vydávají, je gynekoložka Jen Gunter (více info na konci textu).


V rámci tohoto čtecího čtvrtku se podíváme na její článek, ve kterém Gunter rozebírá jednotlivé body propagace yoni vajíček. Článek je z jejího blogu, z května 2017. Podobně jako minule, čas neubral na relevanci tématu. Popularita yoni vajíček, i přes to, že Paltrow musela zaplatit pokutu za nepodložená tvrzení o léčebných účincích, nijak nepoklesla.

 

Článek odpovídá na otázky, jako:

  • Proč si nestrkat nefrit do vagíny?

  • Proč je strkání si nefritu do vagíny nebezpečnější než nitroděložní tělísko nebo silikonové pomůcky?

  • Proč je třeba s opatrností přistupovat i k produktům, které ženy prodávají dalším ženám?

Odpovědi si můžete sami přečíst v anglicky psaném článku nebo tady v mém shrnutí v češtině.

 

Shrnutí


Po první vlně kritiky, která přišla od gynekologů poté, co GOOP odhalil svůj nový produkt - yoni vajíčka, se GOOP vytasil s oslavujícím dopisem od "eggtusiastické" uživatelky. Touto uživatelkou je Layla Martin, sexuální koučka certifikovaná Tantrickým institutem integrované sexuality, který si sama založila. Tvrzení, která Martin a GOOP překládají jsou následující:

Martin a GOOP říká: Práce s yoni vajíčkem je víc, než strkat si kámen do vagíny. Gunter odpovídá: Nefrit nemá žádné léčivé vlastnosti. Pánevní dno se dá zpevnit za užívání různých závaží, ale jestli to závaží je nefritové, nemá žádný vliv. Stejně tak jako zlatý vibrátor, který GOOP prodává, není alchymií orgasmu, ani nefrit nijak neovlivňuje intimní prožívání, pokud není nefrit konkrétně něčím, co vás osobně vzrušuje.


(Pozn. Je také nebezpečí, že vajíčko nepůjde vyndat a že dojde k poškození vagíny při vlastnoručních snahách o jeho vyjmutí.)


Martin a GOOP říká: Dělání Kegelových cviků je něco jiného, než metoda užívání yoni vajíčka, která pochází z čínské taoistické tradice.

Gunter odpovídá: Ano, to je pravda. Kegelovy cviky jsou ověřenou a prověřenou metodou. Původ metody nedělá metodu dobrou nebo špatnou, to zjišťujeme výzkumy. Ač se nejspíš yoni vajíčko dá užít jako závaží pro Kegelovy cviky, dá se nahradit čímkoliv jiným. Samotné yoni vajíčko není ničím výjimečné.


(Pozn. To, že je něco tradiční a pro nás exotické nám neřekne vůbec nic k tomu, zda je postup fungující, bezpečný, či dokonce zdraví prospěšný. Tedy tradiční postup z Číny, ať s velkou historií a s závojem mystičnosti císařských konkubín, nemusí být automaticky zdravý - např. podvazování nohou. Neříkám, že všechny tradiční postupy musí být špatné, ale nemůžeme brát tradici jako měřítko pro kvalitu. )


Martin a GOOP říká: Neexistují žádné výzkumy, které by prokazovaly (nebo vyvracely) efektivitu užívání yoni vajíček.

Gunter odpovídá: To není argument. Pokud říkáte, že tato metoda pomáhá a já vám na to řeknu, že na základě mých dvaceti pěti let zkušeností v gynekologii vám nevěřím a že proto ani nevidím žádné biologické opodstatnění, je na vás, abyste ukázaly důkazy a prokázaly, že se mýlím. Říct, že nemáte důkazy ani tak, ani onak, přece neprokazuje efektivitu a to ani když jsou užity, jako drahé placebo při Kegelových cvicích. A k prokázání efektivity nestačí, že to tvrdí paní, která to prodává.



Martin a GOOP říká: Yoni vajíčka nezpůsobují syndrom toxického šoku.

Gunter odpovídá: Vaše vlastní gynekoložka říká něco jiného. Říká, že riziko syndromu toxického šoku z užívání yoni vajíčka je malé. Riziko tampónů, menstruačních kalíšků a yoni vajíček je malé, ale nenulové. A z tvrzení vaší zdravotní sestry/porodní asistentky, že užívání yoni vajíčka má menší rizikovost než jiné gynekologické postupy, jako je nitroděložní tělísko, které má šňůrku, vyplývá, že je buďto nedostatečně informovaná o syndromu toxického šoku nebo o nitroděložních tělíscích.

K syndromu toxického šoku nejspíš dochází kombinací narušení vaginálních stěn a cizího objektu ve vagíně, jako je tampón, menstruační kalíšek, nebo yoni vajíčko, které má porézní povrch, v jehož skulinkách se mohou množit bakterie produkující toxiny. Narozdíl od toho, nitroděložní tělíska mají monofilamentální šňůrku, zvolenou právě proto, že se na ní bakterie nemohou jednoduše nabalit a nedře vagínu.

Kdo ví, jak se nefritový povrch vajíčka bude chovat, když bude pravidelně vystavován kyselému prostředí s pH menším než 4,5 (aneb prostředí vagíny). A "kdo ví" není v rámci medicíny zcela utěšující.


Martin a GOOP říká: Metoda užívání yoni vajíčka může hluboce ovlivnit sexuální zdraví a hormony.

Gunter odpovídá: Žádné důkazy k tomuto tvrzení nejsou podány. Může pozitivní přístup k svému sexuální zdraví ovlivnit hladinu hormonů? Možná. Je k tomu potřeba nefrit? Ne - to by bylo buďto kouzlo nebo by to bylo drahé placebo.


Martin a GOOP říká: Metoda není jen o tom, nosit celý den yoni vajíčko v sobě.

Gunter odpovídá: Dobře, ale zároveň říkáte, že to je toho součástí a já říkám, že to by mohlo být zdravotně závadné a toto doporučení poukazuje na neznalost fungování pánevního dna.


(Pozn. GOOP a jiní prodejci yoni vajíček doporučují celodenní nošení i spaní s vajíčkem uvnitř. Dlouhodobé nošení může z vajíčka udělat nosič infekce. Nad to, nošení během chůze nemusí být pro pánevní dno prospěšné, protože není nastavěno na to, aby se nepřetržitě stahovalo. Gunter doporučuje, aby ženy, které chtějí dělat Kegelovy cviky se závažím, k tomu využily např. silikonové pomůcky a užívaly je v krátkých intervalech, jelikož u Kegelových cviků je důležité jak stažení, tak relaxace.)


Martin a GOOP říká: Kritika užívání yoni vajíček je ve skutečnosti hanobení ženy, dělící se o své sexuální zkušenosti.

Gunter odpovídá: Ne. Kritika spočívá v kritizování celebrity, která zneužívá svůj dosah, aby prodávala naprosto nepodloženou metodu. Prodávat ženám biologicky nepravděpodobné pomůcky a nestudované metody pod závojem znovuzískání své smyslnosti je škodlivé. Nedostatek faktů zbavuje síly. Říkání, že užívání yoni vajíček změní hladinu hormonů je zavádějící a kruté. Říkání, že yoni vajíčka jsou bezpečná, protože nitroděložní tělíska mají šňůrku, je nesmyslné. Stejně jako doporučení, že se mají vajíčka dobíjet při měsíčním svitu jako krystaly, je jen magické myšlení.

Představte si, jak se asi cítí žena, která vyplatí velkou sumu za yoni vajíčko a nezíská žádný benefit, či si dokonce ublíží? Chtít, aby ženy měly lepší lékařskou péči než krystaly a kouzla, je z mého lékařského posudku, dobrou věcí.

Tolik mé shrnutí.



Za revizi a odbornou konzultaci děkuji MUDr. Kristýně Bayerové.

 

Autor shrnovaného článku: Jen Gunter je gynekoložkou a porodníkem specializující se na chronické bolesti a poruchy poševního prostředí. Od roku 2012 se věnuje vyvracení populárních mýtů o sexuálním zdraví, interrupcích a potratech, o očkování proti HPV a o ženském zdraví.

Je autorkou knihy The Vagina Bible a nyní pracuje na nové knize, The Menopause Manifesto.

 

Poučení?

Pokud bychom se měli nějak poučit, tak snad následovně:

  1. Celebrity to s námi nemusí myslet dobře. Jen proto, že se nám zdá, že jsou movité, neznamená, že se nebudou chtít obohatit dál, i na náš úkor.

  2. To, že celebrita říká, že něco užívá, má z toho benefity a chce, abychom o tom věděli také, neznamená, že to užívá a má z toho benefity - ať se jedná o dietu, či nějaký produkt.

  3. Je naprosto v pořádku experimentovat se svým tělem a svou sexualitou a smyslností pomocí pomůcek, ale je vhodné toto dělat s pomůckami, které jsou hygienické a jejiž bezpečnost a zdravotní nezávadnost byla a je ověřena.


Recent Posts

See All
bottom of page