top of page
  • Writer's pictureClaire Klingenberg

K čemu je “panenská” blána

Jedná se o blánu, která částečně nebo zcela zakrývá vnější otvor vagíny.

Slouží k tomu, aby chránila vagínu novorozeněte před nečistotami, včetně moče a stolice. Kolem druhého až třetího roku života, kdy ovládání svěračů začne být volní, blána začne měnit tvar a časem dochází k jejímu samovolnému narušování, aby se z těla mohla dostat menstruační krev.


Vzhled nebo přítomnost blány není spolehlivým indikátorem toho, zda dívka či žena měla pohlavní styk či je sexuálně aktivní. Tato ověření panenství nejsou opřeny o současné medicínské a biologické poznatky a dnes jsou jen nástrojem zastrašování a ovládání. Samotný proces je ponižující a může být traumatizující.


První pohlavní styk nemusí být pro dívku či ženu vůbec bolestivý a není pravdou, že se při něm musí krvácet.

Méně než 1/3 žen krvácí při první penetraci.

Pokud nepatříte mezi 12 % osob trpící dyspareunií či jinými komplikace, není pravidlem, že by konsensuální první pohlavní styk měl být bolestivý.

Krvácení (z tržných ran ve vagíně, nikoliv z narušení blány) a bolest jsou většinou způsobeny neschopností nebo násilím.

Také během penetrace, ať penilní, či digitální, či za užití nějaké pomůcky, nemusí dojít k trvalému narušení blány. Je možné být těhotná, s výrazně nenarušenou blánou a nebýt panna Marie či matka Alexandra Velikého.


MÝTY O PANENSKÉ BLÁNĚ

  • Vyvinula se proto, aby manžel měl jistotu, že je prvním a potomek tím pádem bude jeho.

  • Pravděpodobnost otěhotnění z jednoho jediného styku je cca 5% - velmi nízká pravděpodobnost na to, aby se pro to vyvinula "kontrolka"

  • Vyvinula se proto, aby byl pro ženu první styk bolestivý a ona čekala na styk v rámci svazku.

  • Styk bolestivý být nemusí

  • Pokud má styk být pro ženu nepříjemný, proč pak existuje klitoris

Tyto hypotézy jsou silně spjaty s kladením důrazu na čistotu a neposkvrněnost ženy až do uzavření manželství. Naprosto opomíjí existenci blan u jiných savců.


Přestože zmíněné mýty nejsou nijak opodstatnělé, do dnešního dne klademe na panenství obrovský důraz. Světová zdravotnická organizace prohlásila ověřování panenství jako formu násilí na ženách.

Lékaře, kteří nabízí ověření panenství, najdeme stále i u nás - a ani nedošlo k změně historického a velmi zavádějícího názvu panenská blána. I u nás přetrvává strach u sexuálně neaktivních dívek z preventivních gynekologických vyšetření, aby při nich o panenství nepřišly. Dokonce se i u nás nabízí hymenoplastika.

V USA se ověření panenství rutinně nabízejí jako součást předmanželského vyšetření.


Panenství se nijak ověřit nedá a je nesmyslným konceptem, ale i tak se projektuje do vnímání “hodnoty” dívky nebo ženy.

jsou země, kde jsou dívky a ženy trestány, a jsou země, kde dívky a ženy jsou vražděny, protože přetrvává představa, že se z stavu a vzhledu panenské blány dá panenství určit a tyto ženy a dívky tímto smyšleným testem neprošly.



  • Ayuandini, S. (2014, December 15). Women suffer the myths of the hymen and the virginity test. The Conversation.

  • Brochmann, N., Dahl, E. S., Translator, M. L.-, Hardiman, A., & Kite, Y. (2018). The Wonder Down Under: A User’s Guide to the Vagina. Yellow Kite.

  • Gunter, .J. (2019). The Vagina Bible (1st ed.). Citadel.

  • Mishori, R., Ferdowsian, H., Naimer, K., Volpellier, M., & McHale, T. (2019). The little tissue that couldn’t – dispelling myths about the Hymen’s role in determining sexual history and assault. Reproductive Health, 16(1), 74.

  • Perlman, S., Nakajima, S. T., & Hertweck, P. S. (2003). Clinical Protocols in Pediatric and Adolescent Gynecology (1st ed.). CRC Press.

  • World Health Organization. (2018, November 21). Interagency statement calls for the elimination of “virginity-testing.”

130 views0 comments

Recent Posts

See All

Detektor lži nedetekuje lež

Detektor lži, jak ho známe z detektivek a někteří i ze skutečného života, měří následující hodnoty: srdeční tep krevní tlak rychlost dechu kožní odpor (elektrodermální aktivita) Tím, že měří zároveň n

bottom of page