top of page
  • Writer's pictureClaire Klingenberg

Feminismus



Feminismus je snahou o narovnání příležitostí pro ženy a muže, bez ohledu na genderové normy. Aby se výběr povolání odvíjel od schopností uchazečů, stejně tak i péče o děti a zbytečně se nerozdělovaly funkce, zájmy a produkty na ženské a mužské.


Feminismus není jen o právu volit. To máme už sto let. Přesto se nerovnosti stále promítají do každodenního života žen, i mužů. Dnes máme i tzv. intersekcionální feminismus, který se zabývá narovnání příležitostí osob různých etnik, sexuálních orientací a menšin.


Muži se stále setkávají s výsměchem, když chtějí dělat "ženská" povolání. Ženy tvoří 49,6 % světové populace, ale jen 26 % zákonodárců ve světě (WEF). Mýty o ženách a ženském zdraví mají stále ještě ničící vliv na ženské životy. Ženy v bolestech spíše dostanou od zdravotnického personálu sedativa nežli analgetika, narozdíl od mužů (NCBI). Partneři a manželé zavraždili 56 % ze zavražděných žen v roce 2021 (OSN), přesto se stále domácí násílí, včetně toho páchaného na mužích, bere s vtipem.

34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page