top of page
  • Writer's pictureClaire Klingenberg

O Spojených státech amerických


Původně byl tento text příspěvkem na mém FB, proto jsou zdroje na konci textu.


V současných chvílích eskaluje násilí ze strany policie vůči občanům USA. Policie vjíždí auty mezi lidi, používá slzný plyn a střílí pepřové pelety na novináře.

Vše začalo protestem proti další bezdůvodné vraždě černocha, George Floyda, policií.

Pro mnohé z nás je současná situace nepochopitelná, protože je USA pořád symbolem svobody, demokracie, pokroku, civilizované společnosti.

Chci vám přiblížit USA tak, jak se s ním většinou ve filmech nepotkáte.


Pár statistik na začátek, pak se podíváme na různé reálie, které se netýkají jen rasových rozdílů, zdaleka ale nepokryji všechny oblasti: 12% Američanů žije v chudobě. To je cca 38mil lidí. 61% Američanů jsou běloši, černoši tvoří 13%. USA vede žebříček v nejvíce osob za mřížemi, 2,12mil. osob (V roce 2019. V roce 2017 to bylo 1,4mil). Čína je na druhém místě, 1,6mil. osob. USA vede i při přepočtu uvězněných na 100.000 obyvatel (655), na druhém místě je El Salvador (590). 33% uvězněných jsou černoši. V průměru, černoši dostávají o 20% delší trest za stejný zločin než běloši.


CHYBÍ VEŘEJNÁ DOPRAVA Tohle se zdá jako triviální bod. Veřejnou dopravu nalezneme ve větších městech, ale USA nejsou jen velká města. Střední a malá města veřejnou dopravu mají buďto omezenou nebo jí nemají vůbec. Vzdálenosti jsou úplně jiné než u nás. K čemu to pak vede?

  1. Omezení pracovních příležitostí: Mnohem více je váš výběr zaměstnání ovlivněn vzdáleností. Pokud chcete chodit do zaměstnání, musíte mít auto. Pokud chcete auto, musíte si na něj vydělat. Abyste si mohli vydělat na auto, abyste mohli mít lepší práci, pracujete v tom nejbližším místě, nezávisle na kvalifikaci. Když už si auto pořídíte, musíte kalkulovat, zda přijetí lepší práce na vzdálenějším místě se vám vyplatí při započítání nákladů na benzín.

  2. Auto jako domov Pokud jste finančně v úzkých, v USA se dříve zbavíte střechy nad hlavou než auta. Bohužel není neobvyklé, že v běžném autě (ne obytném voze, ale běžném autě) přebývá rodina s dětmi. Kupují si pak permice do fit center, aby měli možnost se umýt.

  3. Čas strávený v autě Pokud jste černoch, kalkulujete s tím, že vám cesta do práce bude trvat déle. Narozdíl od bělochů si nemůžete dovolit řídit rychle. Černoši jsou zastavováni o 20% častěji během denních hodin. Za tmy, kdy se hůře rozlišuje řidič, tento rozdíl mizí.

VOLEBNÍ PRÁVO Volební den v USA je jen jeden, a to úterý. Vychází to z toho, že dřív nebylo tolik volebních míst, tak jste koňmo vyjeli po nedělní mši a do úterka jste se dostali na volební místo. Tento systém zůstal. Mnoho lidí volí korespondenčně, protože není možné pro ně čekat během všedního dne ve frontě na odvolení si. Této možnosti velmi často využívají černí voliči. Na základě těchto dat např. Severní Karolína omezila možnosti korespondenčních voleb, což vedlo k téměř k 8% snížení černošských hlasů. Georgia nově ustanovila, že si korespondenční volič musí zaplatit poštovné. ACLU a další toto vidí jako moderní daň z volby, což má v USA dlouhou a ošklivou historii a v minulosti byla užita přímo za účelem omezení hlasů minorit. Florida je známá tím, že jen selektivně vrací právo volit vězňům, kteří si trest odseděli. A tím selektivně myslím podle barvy pleti.


SEX, TĚHOTENSTVÍ Není samozřejmostí, že mladí ví, že sex vede k těhotenství. Není samozřejmostí, že si můžete koupit antikoncepci. Není samozřejmostí, že si můžete koupit pilulku “plán B”. Není samozřejmostí, že má žena právo rozhodnout se o svém těle. Není samozřejmostí, že máte přístup ke klinikám plánovaného rodičovství. Není samozřejmostí, že budete mít v těhotenství jakoukoliv zdravotní péči. Pokud jste černá žena, je 3x-4x pravděpodobnější, že umřete na komplikace s těhotenstvím. Je více pravděpodobné, že umřete během nebo na následky porodu. Tato zvýšená rizika jsou jen minimálně ovlivňována vaším vzděláním a ekonomickou situací.


POLICIE Policie má v USA prakticky větší pravomoce než u nás. Policie v USA, i na malých městech, si může požádat a může získat armádní vybavení, včetně pancéřovaných vozů. Policie neúměrně tahá zbraň na černochy, i když si to situace nežádá. Během Obamy se zainvestovalo $20mil do osobních kamer. Ze začátku výzkumy ukazovaly, že by kamery mohly vést k snížení užití síly ze strany policie. Novější výsledky chybí. Kvůli neojedinělým instancím vypínání kamer nebo omylném mazání záznamu je lepší si jakoukoliv interakci s policií nahrávat. Mrazící video bylo v roce 2016. Černý muž a jeho přítelkyně a její malá holčička byli z nejasných důvodů zastaveni policií. Žena vytáhla mobil a začala nahrávat. Policajt požádal o papíry. Muž řekl, že má řidičák v peněžence. Šahal si pro ní. Dodal, dle zákona, že je v autě zbraň, ke které má licenci. Poilcajt mu řekl ať se nehýbe. Muž zvedl ruce. Policajt ho střelil čtyřikrát. Jeho přítelkyně, která celá kauzu nahrávala, řekla: “Pane, on sahal pro tu peněženku. Vy jste do něj nastřílel čtyři kulky, pane.” Žena je vykázána z auta a daná do želízek. V autě je pořád ta malá holčička. Taková videa nejsou ojedinělá.


VĚZNICE V USA existují "for-profit prisons", tedy věznice, které nejsou státní a které fungují jako firmy.


TERORISMUS V roce 2018 byla většina ideologicky motivovaných teroristických útoků spáchána pravicovými extremisty. Domácí terorismus není v USA nic nového. Bílý terorismus proti náboženským a etnickým minoritám je v poslední letech většinový.


A ještě dodatek, kopíruji svůj komentář z diskuzního vlákna:

USA je fantastická země, pokud jste bílí.

USA je fantastická země, pokud jste zaopatření.

USA je fantastická země, pokud od jiných nic nepotřebujete, nebo máte v záloze zázemí, kam se můžete vrátit.


Doplnění:

Tento můj text byl různě sdílen.

Pod většinou sdílení se vyskytují názory, které se dají shrnout "jsou to stejně většinou kriminálníci, tak se nemůžou divit."


Tak chci doplnit pár dalších informací, třeba někomu změní perspektivu:


USA je země bez sociálních jistot. Země s velmi omezeným přístupem ke kvalitnímu vzdělání.


Některé černošské rodiny volí pro své děti bílá křestní jména, protože se opakovaně ukazuje, že resumé s "etnickým" jménem je většinou okamžitě odmítáno.


Mýtus s tím, že mají přednost na univerzitách, je tak často opakovaný, že se mnohé ani nenapadne si info ověřit. 15%-30% míst na top univerzitách v USA je zabráno lidmi, kteří jsou tzv. legacy - tedy, jejich rodiče tam chodili. Dále jsou preferováni studenti, kteří jsou sportovci a přinesou škole velké peníze přes hraní v jejich týmu (pro nás naprosto neznámý koncept), pak studenti, kteří jsou schopni zaplatit astronomické školné, pak ti, kteří si na školné berou půjčku a pak jdou teprve na řadu ti, kteří mají nějaké (nesportovní) stipendium. Pokud jste černoch, pravděpodobnost, že dostanete půjčku je pro vás nižší. Takže asi tak.


Ač oficiální segregace v USA už není, pořád přetrvává. Lidé spíše žijí rozděleně dle ras než dle ekonomické situace. V distriktech s černošskou většinou jsou méně financovány školy, což často vede k nižší kvalitě.


Takže, od dětství se na vás ostatní dívají, jako že jste kriminálník. (nezapomeňme, že policie v USA zatýká i šestileté děti, vč. želízek) Máte menší šanci se dostat k srovnatelnému vzdělání. Rodičům kvůli barvě pleti málokdo prodá nebo pronajme byt v lepší čtvrti s lepší školou. Kvůli barvě pleti máte menší šanci sehnat práci. Kvůli barvě pleti můžete být i placeni méně. K vyššímu vzdělání v zemi, kde se za něj platí, máte cesty téměř zavřené. Sociální systém v USA je také téměř neexistující. Celý systém je nastaven proti vám. Není tedy divu, že vysoké procento černochů aktivně provozuje kriminální činnost. Nemůžeme jen šermovat tím, že páchají kriminální činy častěji. Je to neinformované a více zacykluje začarovaný kruh cyklu chudoby.


Nemůžu zabarikádovat legitimní cesty a pak se divit, že se chodí mimo trasu.


My běloši žijící ve střední Evropě si toto nedokážeme ani představit.



Zdroje textu:

416 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page